Το παλιοκόριτσο



Mario Vargas Llosa
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελίδες: 389
Τίτλος πρωτοτύπου: Travesuras de la nina mala
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μπονάτσου




Το "παλιοκόριτσο" αποτέλεσε την πρώτη μου γνωριμία με τον πολύ σπουδαίο και νομπελίστα από το 2010 συγγραφέα που ακούει στο όνομα Μάριο Βάργκας Λιόσα. Το βιβλίο το διάβασα μέσα σε 2 μέρες και πραγματικά ενθουσιάστηκα. Τι είναι αυτό το βιβλίο; Είναι η ιστορία ενός μεγάλου έρωτα. Για να ακριβολογούμε όμως, είναι η ιστορία μιας καψούρας. Και για να είμαστε ακόμα πιο συγκεκριμένοι ενός έρωτα εντελώς μονοδιάστατου και ουσιαστικά ανεκπλήρωτου.

Ακούγοντας κάποιος όλο αυτό το "love story" ίσως να υποθέσει πως πρόκειται για κάποιας μορφής ρομάντζο. Καμιά μα καμιά σχέση όμως. Η αφήγηση στο βιβλίο είναι στο πρώτο πρόσωπο από την πλευρά του ήρωα του έργου ο οποίος γνωρίζει σε μικρή ηλικία την λάθος γυναίκα. Μια γυναίκα "femme fatale" που μπαίνει και βγαίνει στη τη ζωή του στο πέρασμα των χρόνων χωρίς ποτέ να καταφέρει να την κατακτήσει και να την κάνει δικιά του. Μια γυναίκα η οποία πεισματικά αρνείται να του δοθεί ολοκληρωτικά παρά μόνο όταν αυτή το επιθυμεί κάτι το οποίο είναι συνήθως για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μια γυναίκα που του γίνεται πραγματική εμμονή και του καταστρέφει στην κυριολεξία το μυαλό. Οι περιγραφές του Λιόσα είναι ρεαλιστικότατες με μια εκπληκτική γραφή που ειλικρινά σε μαγνητίζει και πάντα στο πρώτο πρόσωπο με την μορφή που θα αφηγούταν ο καθένας μια παρόμοια ιστορία σε έναν φίλο/φίλη του.

Η πλοκή του βιβλίου εκτυλίσσεται στις δεκαετίες του '60, '70 και '80 κάνοντας ένα μαγικό πέρασμα σχεδόν από όλη την γη. Περού, Γαλλία, Αγγλία, Ιαπωνία και Ισπανία. Μικρές αναφορές γίνονται επίσης για την Κούβα και τη Ν. Αφρική. Η μαγεία όμως του Λιόσα κρύβεται στο γεγονός πως πέρα από την καθεαυτή ιστορία των έργων του καταφέρνει με περίτεχνο τρόπο να μας δίνει πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και ιστορικό φόντο. Και όλα αυτά πετυχαίνοντας να κάνει τον αναγνώστη όχι μόνο να τα διαβάζει θέλοντας ίσως να τα προσπεράσει ώστε να ακολουθήσει την ροή του βιβλίου αλλά να νιώθει πως μαθαίνει συνεχώς καινούρια πράγματα χωρίς να του φαίνονται σαν παρενθέσεις.
Ένα βιβλίο πραγματικό αριστούργημα που όχι μόνο με έκανε να αγαπήσω τον συγγραφέα Λιόσα (ή Γιόσα όπως θέλετε πείτε το), όχι μόνο να διαβάσω και άλλα βιβλία του και να θέλω να αποκτήσω όλα τα έργα του αλλά και να τον προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους να διαβάσουν έναν πραγματικά μεγάλο συγγραφέα.

2 comments:

Anonymous said...

Και η δική μου γνωριμία με το Λ(Γ)ιόσα έγινε με "Το παλιοκόριτσο".
Το βρήκα πολύ ευχάριστο και καλογραμμένο.
Ένα εντελώς αλλιώτικο βιβλίο του είναι "Μια ιστορία για το Μάυτα", πολιτικό βιβλίο και πολύ ενδιαφέρον σαν ιδέα.

Καλά αναγνωστικά ταξίδια λοιπόν και σας εύχομαι πάντα να κάνετε ωραίες επιλογές στο νεοσύστατο blog σας!

κ.κ.

Read for a Life said...

Τελικά παρότι "παλιοκόριτσο" όλοι το αγαπήσαμε. Έχοντας διαβάσει άλλα 2 βιβλία του εως τώρα όντως το ύφος του σε αυτό το συγκεκριμένο διαφέρει. Πάντως λίγο ή πολύ την πολιτική του προσέγγιση την κάνει στα έργα του. Και ο ίδιος άλλωστε κάποτε ήταν υποψήφιος πρόεδρος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα διαβάσω όλα όσα έχει γράψει.

Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!