Σανταράμ



Gregory David Roberts
Εκδόσεις: Διήγηση
Σελίδες: 973
Τίτλος πρωτοτύπου: Shantaram
Μετάφραση: Ευαγγελία Μούμα




Πολλές φορές πηγαίνοντας σε ένα βιβλιοπωλείο έχω πιάσει τον εαυτό μου να βρίσκεται στο εξής δίλημμα: Να αγοράσω κάποιο βιβλίο το οποίο πραγματικά θέλω να προσθέσω στην βιβλιοθήκη μου ή με τα ίδια χρήματα να αποκτήσω τρία, ίσως και τέσσερα άλλα, τα οποία πιθανότατα δεν θα αγόραζα (εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον) αλλά επειδή είναι σε προσφορά μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Λοιπόν, το Σανταράμ ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Αφού το διάβασα κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, το μόνο που έχω να πω είναι πως είναι ένα βιβλίο που απόλαυσα πραγματικά, χωρίς την παραμικρή δόση υπερβολής.


Πρόκειται για την ιστορία ενός Αυστραλού, δραπέτη από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της χώρας του. Ενός φυγά ο οποίος μη μπορώντας να έρθει σε επαφή πια με την οικογένεια και τα αγαπημένα του πρόσωπα, λόγω του κινδύνου της επανασύλληψης του από τις αρχές, αναγκάζεται να αυτοεξοριστεί για να σωθεί. Ο προορισμός αυτής της εξορίας που επιβάλλει στον εαυτό του είναι η Ινδία και πιο συγκεκριμένα η Βομβάη. Μια πόλη εντελώς διαφορετική από τα δικά του δεδομένα. Μια πόλη των αντιθέσεων - της φτώχειας και του πλούτου, της ομορφιάς και της ασχήμιας, των απλών ανθρώπων και των μεγάλων επιχειρηματιών. Μια πόλη που τον κερδίζει σχεδόν από την πρώτη στιγμή και τον γοητεύει. Αρχικά ξεκινάει τη νέα του ζωή σαν τουρίστας, σύντομα όμως θα αναγκαστεί να δουλέψει ώστε να επιβιώσει.


Μέσα σε αυτή τη νέα πορεία της ζωής του έρχεται σε επαφή με άτομα από κάθε είδους κοινωνική τάξη. Τουρίστες, ανθρώπους της ινδικής επαρχίας, κατοίκους των παραγκουπόλεων, τυχοδιώκτες και επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και γκάνγκστερ της μαφίας. Μέσα σε όλο αυτό το κοινωνικό συνονθύλευμα καταφέρνει να βρει την δική του γη της επαγγελίας, απολαμβάνοντας τους καρπούς της ελευθερίας, έχοντας γύρω του ανθρώπους που το χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη τους καρδιά. Εξού και η Ινδία είναι γνωστή ως χώρα της καρδιάς.
Οι περιγραφές της Βομβάης και της Ινδίας γενικότερα αλλά και όχι μόνο καθώς έχουμε σκηνές από Αυστραλία, ακόμα από Αφγανιστάν και Πακιστάν είναι αν μη τι άλλο φοβερές. Ζεις για τα καλά την υπόθεση του βιβλίου και πραγματικά νομίζεις πως βρίσκεσαι μέσα στη Βομβάη και περπατάς στους δρόμους της. Ένιωσα μια απίστευτη οικειότητα κατά την διάρκεια της ανάγνωσης. Η απόδοση των πολυάριθμων και διαφορετικών χαρακτήρων είναι εκπληκτική. Ένας από τους πιο αξιολάτρευτους χαρακτήρες που γνώρισα ποτέ σε βιβλίο που ακούει στο όνομα "Πραμπάκερ", μέσα στις σελίδες. Αν υπήρχε όσκαρ δεύτερου ρόλου σε χαρακτήρα βιβλίου θα ήταν από τα πρώτα φαβορί.
Η υπόθεση του βιβλίου δε, είναι μια φοβερή περιπέτεια που παρά τον τεράστιο όγκο του δε σε κουράζει ούτε στιγμή. Ταυτόχρονα σε ταξιδεύει και σε κάνει να γνωρίσεις μια χώρα και έναν πολύ ενδιαφέρον λαό. Αν κάποιος έχει το χρόνο, την υπομονή και την διάθεση να απολαύσει μια φανταστική ταινία διαβάζοντας τη μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου το προτείνω ανεπιφύλακτα.

2 comments:

Anonymous said...

Άσχετο:

Χρόνια σας πολλά-πολλά για να προλάβετε να...read for a life όλο και πιο πολλά βιβλία!!!

κ.κ.

Read for a Life said...

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, να 'στε καλά και εσείς ότι επιθυμείτε.