Κάτω από το χιόνι



A. D. Miller
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Σελίδες: 352
Τίτλος πρωτοτύπου: Snowdrops
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ




Όταν εκδόθηκε το συγκεκριμένο βιβλίο την άνοιξη νομίζω που μας πέρασε, διαβάζοντας την σύνοψη του, λίγο η ζωή ενός δυτικοευρωπαίου στην ανατολική Ευρώπη, λίγο η Μόσχα, μου είχαν κινήσει το ενδιαφέρον. Δεν το αγόρασα προτού με έκπληξη δω πως είχε συμπεριληφθεί στη longlist για το φετινό Booker. Αποφάσισα να το αγοράσω. Αργότερα προς μεγαλύτερη έκπληξη μου το είδα να συμπεριλαμβάνεται και στη shortlist. Μάλιστα τότε ήταν το μόνο από όλη τη λίστα που είχε εκδοθεί στα ελληνικά.

Πρωτοεμφανιζόμενος Άγγλος συγγραφέας και με αυτό το βιβλίο να αποτελεί το ντεμπούτο του νομίζω πως τα πήγε καλούτσικα. Είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ και η πλοκή του τοποθετείται στη Μόσχα στις αρχές του 21ου αιώνα. Πρόκειται για την εμπειρία που βιώνει ένας Βρετανός δικηγόρος, που μπαίνοντας στην δεκαετία των '30 και με εμφανείς τις επιδράσεις από την κρίση της μέσης ηλικίας, αποφασίζει να μετατεθεί και να δουλέψει στη Μόσχα ώστε να αλλάξει του ρου της ζωής του. Αυτό που ανακαλύπτει με τον καιρό είναι το πόσο εύκολα μπορεί να πέσει κανείς θύμα απάτης και να χρησιμοποιηθεί για λογαριασμό τρίτων, καθώς η αφέλεια πληρώνεται.

Μας παρουσιάζει μια Μόσχα στη μετακομμουνιστική εποχή, σύγχρονη πια, με ξεκάθαρες τάσεις νεοπλουτισμού και υπερβολών, όπου με το χρήμα μπορείς να κάνεις τα πάντα και τη διαφθορά να κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα. Οι γυναίκες φυσικά δε λείπουν από τις σελίδες του βιβλίου που δίνουν σε αυτό αλλά και στη Μόσχα γενικότερα ένα ηδονιστικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα με την πλοκή μας δίνει κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από την ζωή στην πρωτεύουσα, τον τρόπο ζωής και σκέψης των ανθρώπων εκεί, παρουσιάζοντας αρκετές ιδιαιτερότητες τους. 
Γενικά η υπόθεση του βιβλίου είναι αρκετά "πιασάρικη", είναι απλό και εύκολο στην ανάγνωση. Η γνώμη μου; Εντάξει προφανώς δε μιλάμε για κάποιο αριστούργημα, ούτε για κάποιο βιβλίο που θα το θυμάσαι για χρόνια. Προσωπικά πέρασα καλά τις 3-4 μέρες που το διάβασα αφήνοντας μου μια ευχάριστη αίσθηση.

No comments: