Το αόρατο βουνό



Carolina De Robertis
Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη
Σελίδες: 527
Τίτλος πρωτοτύπου: The invisible mountain
Μετάγραση: Έφη Τσιρώνη




Ακόμα και στην πιο αισιόδοξη μου πρόβλεψη δεν θα περίμενα πως θα μου άρεσε τόσο πολύ ένα βιβλίο που στο εξώφυλλο του έχει ένα φουστάνι. Θα είμαι ειλικρινής. Αποκλείεται να διάβαζα αυτό το βιβλίο αν δεν το αποκτούσα στα πλαίσια μιας προσφοράς μαζί με άλλα δύο του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου. Μια απρόσμενα ευχάριστη έκπληξη.

Κι' αν στο προηγούμενο post έλεγα πως ο Miller τα πήγε καλούτσικα σαν πρωτοεμφανιζόμενος, εδώ νομίζω πως μιλάμε για κάτι πάρα πολύ καλό. Με το βιβλίο αυτό να αποτελεί το πρώτο της Ουρουγουανής De Robertis, θα χαρακτήριζα το ντεμπούτο της τουλάχιστον εντυπωσιακό. Αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της ως συγγραφέα. Πρόκειται για την ιστορία τριών γενεών γυναικών και πιο συγκεκριμένα γιαγιάς, μητέρας και κόρης που ξεκινάει από τις τελευταίες μέρες του 19ου αιώνα και φτάνει ως το 1990. Αυτές οι τρεις γυναίκες αποτελούν τους κεντρικούς χαρακτήρες του βιβλίου ανάμεσα στους πολλούς που παρουσιάζονται στις σελίδες του -ανδρικούς και γυναικείους- χωρίς όμως η ποσότητα αυτών να σε αποσυντονίζει και να σε κουράζει. Τρεις ιστορίες γυναικών που αναδεικνύουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε ηρωίδας ξεχωριστά, άλλοτε ρομαντισμό, άλλοτε πνεύμα, άλλοτε επαναστατικό χαρακτήρα και πραγματικά η μια ιστορία είναι καλύτερη από την άλλη. 

Εδώ θα ήθελα να κάνω μια απαραίτητη σημείωση (δική μου): Το βιβλίο ΔΕΝ απευθύνεται μόνο σε γυναίκες. Κάτι που δυστυχώς πολύ εύκολα μπορεί να θεωρηθεί εξαιτίας του ΚΑΚΟΥ εξωφύλλου του. Πολύ δύσκολα θα πιάσει στα χέρια του άντρας το συγκεκριμένο βιβλίο μόνο και μόνο από την εμφάνιση του. Αν επέλεγα εγώ κάτι ίσως να ήταν ένας χάρτης της Λατινικής Αμερικής, κάτι ουδέτερο τέλος πάντων. Είναι ένα βιβλίο για όλους ανεξαιρέτως που ζητούν ένα απολαυστικό ανάγνωσμα.

Πάρα πολύ καλογραμμένο, ξεχειλίζει από εικόνες, ήχους, αρώματα της Λατινικής Αμερικής. Εθιστικό θα έλεγα. Ταυτόχρονα με την πλοκή μας ξετυλίγεται η σύγχρονη ιστορία της Ουρουγουάης αποτελώντας πάντα το φόντο του βιβλίου, αλλά και όχι μόνο αφού ανάμειξη έχουμε και στην ιστορία της Αργεντινής που αποτελεί μέρος που διαδραματίζεται η πλοκή καθώς και σχετικές αναφορές σε Βραζιλία ακόμα και Κούβα. Πολιτικό και κοινωνικό φόντο αποδίδονται έξοχα μέσα από τις σελίδες και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του βιβλίου. Οι χαρακτήρες αν και πολλοί στο σύνολο είναι διαμορφωμένοι πάρα πολύ καλά, ενώ εξυμνείται η γυναίκα ως ανεξάρτητη υπόσταση και η ποίηση. Η γραφή είναι λυρική, ποιητική, ρομαντική και σκληρή σε άλλες περιπτώσεις, ένας συνδυασμός που σε κάνει να κολλήσεις στις σελίδες του.

No comments: