Ποιος σκότωσε τον Παλομίνο Μολέρο;



Mario Vargas Llosa
Εκδόσεις: Εξάντας
Σελίδες: 175
Τίτλος πρωτοτύπου: Quien mato a Palomino Molero?
Μετάφραση: Τασία Παναγοπούλου



Διασχίζοντας την στενή λωρίδα της γης που ονομάζεται Χιλή προς το βορά, συναντάμε το Περού. Εκεί όπου δεσπόζει η μορφή αυτού του σπουδαίου και ενός από τους πλέον αγαπημένους μου συγγραφείς, με όνομα Mario Vargas Llosa. Αυτή τη φορά επέλεξα να ασχοληθώ με κάτι το όχι τόσο δημοφιλές στο κοινό από τα έργα του, με αυτό το μικρό σχετικά βιβλιαράκι των 175 σελίδων. Και για πέμπτη συνεχή φορά ο συγγραφέας δε με άφησε απογοητευμένο.

Στα του βιβλίου. Βρισκόμαστε στο νότιο Περού, μέσα της δεκαετίας του '50. Ένας νεαρός, νεοσύλλεκτος σμηνίτης της πολεμικής αεροπορίας βρίσκεται δολοφονημένος και άγρια βασανισμένος στην έρημο και ο πιτσιρικάς που ανακαλύπτει το πτώμα του σπεύδει να ειδοποιήσει τις αρχές της περιοχής. Ο χωροφύλακας Λιτούμα μένει άναυδος μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα που αντικρίζει και αναρωτιέται πως μπορεί κάποιος να διέπραξε κάτι τόσο φρικτό. Μαζί με τον προϋστάμενό του, τον υπομοίραρχο Σίλβα, αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν το απεχθές έγκλημα. Έτσι ρίχνονται στην αναζήτηση του δολοφόνου του Παλομίνο Μολέρο. Όσο οι μέρες περνούν η πίεση από την τοπική κοινωνία για απόδοση της δικαιοσύνης είναι μεγάλη καθώς όλοι φαίνεται να πιστεύουν πως η μη ανεύρεση του ενόχου συμβαίνει ακριβώς επειδή έγινε από "μεγάλα κεφάλια" τα οποία δεν μπορεί να αγγίξει ο νόμος. Σκόρπια στοιχεία τους οδηγούν στο συμπέρασμα πως η λύση του μυστηρίου ξεκινά από την βάση στην οποία υπηρετούσε ο νεαρός σμηνίτης και σιγά σιγά οδηγούνται προς συμπεράσματα για την υπόθεση και σε  αποκαλύψεις που είναι τραγικές. Κατά την διάρκεια των ημερών αυτών παρακολουθούμε και τον έρωτα του Σίλβα για μια παντρεμένη γυναίκα.

Να και άλλη μια πλευρά του Llosa που δεν είχα συναντήσει ως τώρα. Σ' αυτό το βιβλίο λοιπόν ο συγγραφέας καταπιάνεται με μια ιστορία μυστηρίου με αστυνομικό περιεχόμενο. Αν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός αστυνομικού μυθιστορήματος είναι η ασταμάτητη δράση, οι άλυτοι γρίφοι, οι σπαζοκεφαλιές και οι συνεχείς ανατροπές, να ξέρετε ότι εδώ δε θα τα βρείτε. Η υπόθεση είναι απλή και σύντομα καταλαβαίνει κανείς τι πρόκειται να συμβεί και ποια περίπου θα είναι η καταλήξη της ιστορίας. Βέβαια υπάρχει και το στοιχείο που δεν περιμένεις. Αυτό όμως που μπορεί να βρει κάποιος σε αυτό το βιβλίο είναι: Μια γοητευτική πλοκή, μια γλώσσα που είναι πανέμορφη και λιτή, μια άψογη αναπαράσταση της τοπικής κοινωνίας. Οι δύο κύριοι χαρακτήρες του βιβλίου είναι καταπληκτικά δημιουργημένοι, με αντιθέσεις που συνθέτουν απίθανους διαλόγους. Εξάλλου σχεδόν όλο το βιβλίο είναι γραμμένο με μορφή διαλόγου που δεν κουράζει ούτε στιγμή. Η απουσία περιγραφών περνάει απαρατήρητη. Έντονο το στίγμα του συγγραφέα να σχολιάσει επικριτικά την δομή του Περουβιανού στρατού αλλά και της πολιτικής λειτουργίας γενικότερα αναδεικνύοντας την διαφθορά που κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα όπου η εντιμότητα και η εργατικότητα δεν είναι στοιχεία που ανταμείβονται αλλά αντίθετα πολλές φορές σε καθιστούν ανίσχυρο. Τέλος, το χιουμοριστικό στοιχείο στην υπόθεση έρωτας είναι εμφανές και πετυχημένο. Το διάβασα σε μια καθισιά χωρίς να σηκώσω καθόλου κεφάλι παρά μόνο για ένα τσιγάρο. Είναι πανεύκολο, σύντομο και απολαυστικό. Αυτός ο συγγραφέας, μου φαίνεται πως ότι γράφει είναι πολύ καλό. Διαφορετικά, μάλλον έχω πάθει ψύχωση με τα βιβλία του. Νομίζω όμως πως συμβαίνει το πρώτο από τα δύο. Άλλο ένα πολύ όμορφο βιβλίο λοιπόν.

2 comments:

Anonymous said...

Κάπως έτσι διαβάζω κι εγώ, δηλ. όσο πιο πολλά βιβλία του κάθε συγγραφέα.
Νομίζω ότι είναι ένας καλός τρόπος να γνωρίσει κανείς το έργο του.
Δεν έχω διαβάσει τα δυο τελευταία του Λιόσα που παρουσιάσατε.
Πολύ θα ήθελα να διαβάσω "Η θεία Χούλια και ο γραφιάς", (που το είδα και στη βιβλιοθήκη σας)
και ξέρω ότι εμπεριέχει πολλά στοιχεία από την πολυτάραχη ζωή του.

Μια ζεστή καλημέρα!

Υ.Γ. Κάνετε κάτι με την προεπισκόπηση.
Στην προσπάθειά μου να το διορθώσω, έχασα δυο φορές το σχόλιό μου.


κ.κ.

Read for a Life said...

Το "Η θεία Χούλια και ο γραφιάς" το αγόρασα την περασμένη εβδομάδα. Το πέτυχα μεταχειρισμένο σε ένα βιβλιοπωλείο για μόλις 2 euro και χάρηκα πολύ γιατί δύσκολα το βρίσκεις στην αγορά. Πρέπει να είναι αρκετά διασκεδαστικό και χιουμοριστικό στο ύφος του "Πανταλέων..". Δεν το έχω διαβάσει ακόμη.

Όσον αφορά αυτό που γράψατε για την προσεπισκόπηση, δυστυχώς νομίζω πως δεν μπορώ να κάνω κάτι εγώ. Παρόμοια προβλήματα σχετικά με την δημοσίευση σχολίων έχω διαβασει διάφορα, από κόσμο και αν κατάλαβα καλά πρέπει να έχει να κάνει γενικότερα με τον blogger που παρουσιάζει προβληματική συμπεριφορά πάνω σ' αυτό. Κάποιος λόγου χάριν σχολίαζε πως καλό είναι πριν πατήσεις δημοσίευση καλό είναι να κάνεις ένα copy για να μην χρειαστεί να ξαναγράφεις τα ίδια. Ναι, το ξέρω δεν είναι ενδεδειγμένη αυτή η λύση, απλά δεν γνωρίζω αν μπορώ να κάνω κάτι εγώ ώστε να το διορθώσω. Αν μάθω κάτι παραπάνω, εννοείται πως θα γίνει.

Πολύ καλή σας ημέρα επίσης.