Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας



Gabriel Garcia Marquez
Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη
Σελίδες: 479
Τίτλος πρωτοτύπου: El amor en los tiempos del colera
Μετάφραση: Κλαίτη Σωτηριάδου



Περνώντας τα σύνορα του Περού έφτασα στην γειτονική του Κολομβία, για να συναντήσω τον, μεγάλο νομπελίστα από το 1982, Gabriel Garcia Marquez. Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, ένα από τα πολύ σημαντικά βιβλία που έγραψε ο συγγραφέας το 1985, περίπου τρία χρόνια μετά την απονομή του μεγάλου λογοτεχνικού βραβείου, και έχει συγκινήσει τόσο και τόσο κόσμο. Και νομίζω όχι άδικα.

Η πλοκή τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα ως και τις αρχές του 20ου. Τόπος που διαδραματίζεται μια χώρα της Καραϊβικής που δεν κατονομάζεται και μια επίσης ανώνυμη παραλιακή πόλη. Ο Φλορεντίνο Αρίσα είναι ένας νέος από φτωχή μάλλον οικογένεια και ερωτεύεται κεραυνοβόλα μια νεότερη του έφηβη, την πανέμορφη Φερμίνα Δάσα. Ο έρωτας τους είναι πλατωνικός και συμβαίνει με τη μορφή αλληλογραφίας ανάμεσα στους δυο νέους. Λίγο αργότερα συμφωνούν να παντρευτούν αφού η κοπέλα επιστρέψει από την επαρχία όπου θα ταξιδέψει μαζί με τον πατέρα της για να επισκεφθεί κάποιους συγγενείς. Η επιστροφή της όμως την βρίσκει αλλαγμένη καθώς έχει αλλάξει ξαφνικά γνώμη και θεωρεί πως ο επικείμενος γάμος ήταν μια λάθος απόφαση και τον ακυρώνει. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά μετά από λίγο καιρό βλέπει την αγαπημένη του να παντρεύεται κάποιον άλλο άντρα, ένα διακεκριμένο γιατρό της πόλης τους. Νιώθει βαθιά απογοητευμένος και τον κυριεύει η μελαγχολία. Η μητέρα του προσπαθεί να τον συνεφέρει μιας και είναι καθημερινή αυτόπτης μάρτυρας του βασάνου που περνάει ο γιος της. Τα χρόνια περνούν, η ζωή προχωράει, ο Φλορεντίνο γνωρίζει άλλες γυναίκες κατά τη διάρκεια των ετών, αλλά καμιά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την γυναίκα των ονείρων του, η οποία έχει πλέον τη δική της οικογένεια και έναν σχετικά ευτυχισμένο γάμο. Ο ίδιος όσο και να βρίσκει εφήμερη ευτυχία στις προσωρινές σχέσεις που αναπτύσσει, όσο και η επαγγελματική του καθιέρωση να κάνει άλματα προόδου, όσο και τα χρόνια να περνούν, το μυαλό του είναι διαρκώς κολλημένο σ' αυτήν. Και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία και επιμένει, μέχρι να λυτρωθεί..
Το βιβλίο είναι ένας πραγματικός ύμνος στον έρωτα και ο Marquez αποδεικνύει ότι είναι ένας σπουδαίος αφηγητής. Δημιουργεί ένα άκρως λυρικό μυθιστόρημα με τεράστιες δόσεις ρομαντισμού χωρίς να το κάνει όμως ιδιαίτερα μελοδραματικό. Έχοντας κεντρικό θέμα ένα πολύ μεγάλο έρωτα φέρνει στο προσκήνιο, όπως πολύ συχνά γίνεται από διάφορους συγγραφείς με παρόμοιο αντικείμενο στα έργα τους, το πως μια τόσο μεγάλη αγάπη μετατρέπεται σε εμμονή, μέχρι που φτάνει στα όρια της "αρρώστιας". Είναι όμως τόσο ανθρώπινα, γήινα και ρεαλιστικά τα γεγονότα που περιγράφει, που δε μπορούν να σε αφήσουν ασυγκίνητο μπροστά στο μεγαλείο των συναισθημάτων που συνθέτει στις σελίδες του. Ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως δεν καταπιάνεται μόνο με τη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά εξετάζει τις μορφές που παίρνει ο έρωτας από διαφορετικά πρίσματα κάθε φορά. Έτσι παρακολουθούμε την ρομαντική του πλευρά, τη συζυγική, την εφήμερη, τον παράνομο αλλά και τον πληρωμένο έρωτα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Και εκτός των άλλων η όλη ιστορία έρχεται να σταθεί σαν μια διαφορετική μορφή αγάπης σε σχέση με τον σύγχρονο-μοντέρνο έρωτα των ημερών μας δείχνοντας μας την αγνή, πιο ταπεινή και όμορφη οδό στις σχέσεις που αναπτύσσουμε. Ακόμα, εξαιρετικά νομίζω πως θίγεται η πορεία του ανθρώπου στη ζωή και πως τα χρόνια επιδρούν πάνω στο σώμα αλλά και στο πνεύμα. Συναισθηματικό και πανέμορφο βιβλίο.

8 comments:

Anonymous said...

Ο Marquez, μεγάλος μάστορας του μαγικού ρεαλισμού
είναι πλέον κλασικός.
Ο έρωτας-αγάπη, ο έρωτας -εμμονή, ο έρωτας
μέσα στα χρόνια που περνούν σ' ένα always classic βιβλίο,
όπως και τα "Εκατό χρόνια μοναξιά".
Α! Να μην ξεχάσω και "Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου"

Η οπτική σας που είναι και η τελική παράγραφος,
(πέρα από το ότι είναι έξοχα διατυπωμένη),
με βρίσκει απολύτως σύμφωνη.


κ.κ.

Read for a Life said...

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και με χαροποιεί ότι συμφωνούν οι απόψεις μας, όχι μόνο για το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά και γενικότερα θέλω να πιστεύω. Να έχετε ένα καλό βράδυ.

NO14ME said...

Πάει καιρός από την τελευταία σου ανάρτηση, ελπίζω όλα να είναι καλά...

Read for a Life said...

@ NO14ME

Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον ειλικρινά, να είσαι καλά. Άνοιξα τη δική μου δουλειά τον τελευταίο καιρό (επιτέλους δουλεύω μετά από καιρό), και όπως κάθε αρχή έχει αρκετό τρέξιμο. Ασχολούμαι πολλές ώρες τη μέρα και δόξα τω Θεό πάει καλά για τα δεδομένα μου. Σήμερα τέλειωσα μετά από καιρό ένα βιβλίο.. Σιγά σιγά θα βρω τους ρυθμούς μου πιστεύω και θα προσπαθήσω να γράφω τις απόψεις μου. Σας παρακολουθώ όλους πάντως σχεδόν σε καθημερινή βάση. Μικρόβιο είναι.. Και πάλι σ' ευχαριστώ

Θεοδώρα Βαγιώτη (Filoteo) said...

Ανησυχώ...έχετε καιρό να μας χαρίσετε ανάρτηση..

Read for a Life said...

@ filoteo

Να μην ανησυχείς καθόλου, μιας και οι λόγοι της "αποχής" μου είναι καλοί! Είναι λόγω δουλειάς, που τυχαίνει να είναι και δικιά μου, και μου έχει αλλάξει εντελώς την καθημερινότητα. Δεν μπορώ να πω πως δεν έχω χρόνο, μάλλον η πλήρης αλλαγή της ρουτίνας μου με έχει αποσυντονίσει και τον τελευταίο καιρό δε διαβάζω όπως πριν. Θα στρώσει όμως που θα πάει.. Σ' ευχαριστώ πολύ πάντως :)

Θεοδώρα Βαγιώτη (Filoteo) said...

Τίποτα, απλώς ανησύχησα...εύχομαι καλές δουλειές!

Θεοδώρα Βαγιώτη (Filoteo) said...

και τώρα είδα το σχόλιο του NO14ME...