Η πόλη των θαυμάτων



Eduardo Mendoza
Εκδόσεις: Ζαχαρόπουλος
Σελίδες: 662
Τίτλος πρωτοτύπου: La ciudad de los prodigios
Μετάφραση: Μαρία Χατζηγιάννη




Η "πόλη των θαυμάτων" του Ισπανού Mendoza είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που θα μπορούσε να αρέσει εξίσου σε κάποιον που διαβάζει αραιά και που ένα βιβλίο που θα πέσει στα χέρια του, αλλά επίσης και σε ένα συστηματικό και πιο ψαγμένο αναγνώστη. Νομίζω πως έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα κοινού.

Η πλοκή του βιβλίου τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στις 2 παγκόσμιες εκθέσεις που έλαβαν χώρα στη Βαρκελόνη, από το 1888 ως το 1929. Ήρωας του βιβλίου ο Ονόφρε Μποουβίλα, ένας έφηβος με καταγωγή από την αγροτική περιοχή της Καταλονίας που φτάνει στην Βαρκελόνη ένα χρόνο νωρίτερα από την πρώτη παγκόσμια έκθεση, για να αναζητήσει την τύχη του. Στη διάρκεια αυτών των ετών γινόμαστε μάρτυρες της προσωπικής ιστορίας του νεαρού και της μεταμόρφωσης του, από ένα ασήμαντο χωριατόπουλο σε ένα πανίσχυρο άντρα με τεράστια οικονομική επιφάνεια, κύρος και επιρροή στα κοινά της πόλης. Αυτό το καταφέρνει με την πάροδο των χρόνων έχοντας τεράστια θέληση και δίψα για προσωπική καταξίωση, με πανέξυπνες αλλά και πολλές φορές ανορθόδοξες μεθόδους μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσει αλλά και να θυσιάσει ανθρώπους που τον περιβάλλουν στο βωμό της επιτυχίας. Το τελευταίο λειτουργεί ανασταλτικά στο μόνο ίσως πράγμα που δεν καταφέρνει ολοκληρωτικά, στο να πλασαριστεί δηλαδή μέσα στην ελίτ της αριστοκρατίας της πόλης καθώς κατά κάποιο τρόπο θεωρείται ενός είδους γκάνγκστερ.

Ταυτόχρονα με την ιστορία του Ονόφρε Μποουβίλα ο Mendoza μέσα από της σελίδες του βιβλίου του μας δίνει και την ιστορίας της Βαρκελόνης κατά τη διάρκεια των ετών. Έτσι λοιπόν η πόλη αποτελεί το κυριώς φόντο του βιβλίου ως ένας δεύτερος ίσως και κύριος χαρακτήρας του έργου. Παρακολουθούμε τη γιγάντωση της στην πάροδο των ετών και μέσα από ιστορικά γεγονότα, αλλά προφανώς  και στοιχεία μυθοπλασίας πολλές φορές, μας δίνεται ένα εξαιρετικό κοινωνικό φόντο. Επίσης έντονη κάνει την παρουσία της η κόντρα σε πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στην Μαδρίτη και την πρωτεύουσα της Καταλονίας. Τέλος η ανάμειξη διαφόρων προσωπικοτήτων όπως  ο Ράσπουτιν, η αυτοκράτειρα της Ρωσίας, η Μάτα Χάρι και άλλοι δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα. 

Σαν ανάγνωσμα είναι εύκολο χωρίς καμιά θεωρώ δυσκολία. Από τη στιγμή που μπαίνεις στο κλίμα της υπόθεσης δύσκολα το αφήνεις από τα χέρια σου και η πολύ απλή γλώσσα του συγγραφέα βοηθάει νομίζω σε αυτό. Άλλωστε πρόκειται για μια πάρα πολύ ωραία και γοητευτική ιστορία. Ίσως σε κάποια σημεία να δημιουργεί την αίσθηση ότι κάνει κάποια "κοιλιά" αλλά αυτό είναι φυσικό ίσως ως ένα σημείο λόγω του μεγάλου μεγέθους του. Αυτή είναι και η μοναδική μικρή παρατήρηση που ίσως να σημείωνα, ότι δηλαδή θα μπορούσε να είναι λίγο μικρότερο σε μέγεθος. Ψιλά γράμματα όμως. Overall, ένα ωραίο, ελκυστικό βιβλίο.

No comments: