Yasmina Khadra
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελίδες: 323
Τίτλος πρωτοτύπου: L' equation africain
Μετάφραση: Γιάννης Στρίγκος
Τον Αλγερινό συγγραφέα τον γνώρισα μέσω του βιβλίου "Τρομοκρατικό χτύπημα" από το οποίο έμεινα γοητευμένος. Δεν είχα δώσει προσοχή είναι η αλήθεια στον συγγραφέα, ούτε καν ήξερα πως το όνομα που χρησιμοποιεί είναι ψευδώνυμο για λόγους προστασίας, ενώ το κανονικό του είναι Mohamed Moulessehoul. Είχα διαβάσει το προαναφερθέν βιβλίο πριν από καιρό και είναι ένα πραγματικά πάρα πολύ ωραίο ανάγνωσμα για το οποίο προτρέπω τον καθένα να διαβάσει.
Έχοντας αναγνωστική εμπειρία λοιπόν από τον συγγραφέα απέκτησα το τελευταίο του βιβλίο "Eξίσωση θανάτου". Κεντρικό πρόσωπο και αφηγητής της ιστορίας ο Κουρτ Κράουσμαν, ένας πετυχημένος μάλλον, Γερμανός παθολόγος. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου περιγράφεται εν συντομία η ζωή του ήρωα, η γνωριμία του με τη γυναίκα του, μέχρι τη στιγμή που αυτή αυτοκτονεί για ανεξήγητους ως εκείνη τη στιγμή λόγους και βυθίζεται στη μελαγχολία. Στο δεύτερο μέρος ο γιατρός υποκύπτοντας τελικά στις πιέσεις του καλού -και πλούσιου- φίλου του Χανς Μάνκεροτ δέχεται να τον ακολουθήσει σε ένα ταξίδι το οποίο θα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, με το προσωπικό του σκάφος σε μια χώρα της Αφρικής έτσι ώστε να νιώσει κάπως καλύτερα και να ξεφύγει από το πένθος που τον κυριεύει και τον βαραίνει. Το αποτέλεσμα τελικά είναι πολύ διαφορετικό αφού στην πορεία δέχονται επίθεση στα ανοιχτά της Σομαλίας και πέφτουν τελικά θύματα απαγωγής από πειρατές. Στη συνέχεια ακολουθεί η συγκλονιστική εμπειρία που βιώνουν και σε ένα εντελώς άγνωστο και αφιλόξενο γι' αυτούς περιβάλλον. Το τρίτο και τελευταίο μέρος το αφήνω να το ανακαλύψουν όσοι θέλουν να διαβάσουν το βιβλίο.
Η γραφή του Khadra είναι -ξανά- ωραία και ευχάριστη. Η αφήγηση είναι στο πρώτο πρόσωπο και μεγάλο μέρος του βιβλίου είναι σκέψεις που δημιουργούνται στο μυαλό του κεντρικού ήρωα. Η πλοκή είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα και βοηθάει στη γρήγορη ανάγνωση του κειμένου. Μέσα από τις σελίδες ο συγγραφέας σκιαγραφεί το πορτραίτο του Αφρικανού, ενός ανθρώπου γενναίου, αγέρωχου που παρά τις δυσκολίες της ζωής δεν χάνει την πίστη του και την καλή του διάθεση. Επίσης φέρνει σε αντιδιαστολή τον σύγχρονο δυτικό κόσμο με την σκληρή Αφρικανική πραγματικότητα των χιλίων προβλημάτων, της πείνας, των ασθενειών και των εμφυλίων πολέμων που μαστίζουν αυτήν την ήπειρο της υφηλίου. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί επίσης πως ενώ πολλά από τα γεγονότα που περιγράφονται στις σελίδες καταδεικνύουν μια βαρβαρότητα και ίσως έλλειψη πολιτισμού, την επόμενη στιγμή παρουσιάζονται άλλα που αναδεικνύουν θαυμασμό για τον αγώνα και το πάθος για τη ζωή και την επιβίωση σε αυτόν τον τόσο διαφορετικό κόσμο της Αφρικής.
Κλείνοντας το βιβλίο έκανα κάποιες αναπόφευκτες συγκρίσεις με το προηγούμενο βιβλίο του που διάβασα. Παρατήρησα λοιπόν πως υπάρχουν πάρα πολλές ομοιότητες και ίσως ο συγγραφέας να στερείται κάποιας πρωτοτυπίας. Και εξηγούμαι. Και στα δυο βιβλία ο κεντρικός χαρακτήρας είναι γιατρός. Και στα δυο στις πρώτες σελίδες χάνει τη γυναίκα του. Και στα δυο βασανίζεται από αναπάντητα ερωτηματικά καθ' όλη τη διάρκεια του βιβλίου και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε αυτά. Και στα δυο η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και μεγάλο μέρος της πλοκής λαμβάνει χώρα μέσα στο μυαλό του αφηγητή - κεντρικού χαρακτήρα και στα παιχνίδια που κάνει το ανθρώπινο μυαλό με αποτελεσμα ο ήρωας να "τρελαίνεται". Για να μην διαστρεβλωθούν τα σχόλια μου αυτά όμως οφείλω να πω, πως το βιβλίο δεν είναι σε καμιά περίπτωση κακό. Μου άρεσε, παρουσιάζει ενδιαφέρον και κεντρίζει την περιέργεια του αναγνώστη για το πως θα εκτιλυχθεί η ιστορία που παρουσιάζεται στις σελίδες του. Θεωρώ όμως πως δεν φτάνει στο επίπεδο του "Τρομοκρατικού χτυπήματος" που κατά την προσωπική μου άποψη είναι τουλάχιστον μια κλάση ανώτερο. Ως συγγραφέας ο Khadra μου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων και σίγουρα θα ξανα-ασχοληθώ μαζί του καθώς τα βιβλία του μου φαίνονται πολύ ελκυστικά και ιδιαίτερα το "Αυτό που οφείλει η μέρα στη νύχτα" αλλά και "Τα χελιδόνια της Καμπούλ" θα είναι αυτά που θα πάρουν πρώτα σειρά.
Τέλος, οφείλω ένα ευχαριστώ στα ιστολόγια Librofilo και Ανάγνωση που με τις αναρτήσεις τους εδώ και εδώ με παρακίνησαν να γνωρίσω τον συγγραφέα αλλά και σε όλα γενικά τα βιβλίοφιλα blogs και στους διαχειριστές τους, χάρη στους οποίους έχω γνωρίσει πολλά και ωραία βιβλία και να με συγχωρήσουν που δεν το έκανα ως τώρα.
Τέλος, οφείλω ένα ευχαριστώ στα ιστολόγια Librofilo και Ανάγνωση που με τις αναρτήσεις τους εδώ και εδώ με παρακίνησαν να γνωρίσω τον συγγραφέα αλλά και σε όλα γενικά τα βιβλίοφιλα blogs και στους διαχειριστές τους, χάρη στους οποίους έχω γνωρίσει πολλά και ωραία βιβλία και να με συγχωρήσουν που δεν το έκανα ως τώρα.
4 comments:
Είπα να σας πω ένα "γεια".
Έχω διαβάσει μόνο το "Τρομοκρατικό χτύπημα" και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.
Οπότε, δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο.
κ.κ.
Καλά κάνατε και περάσατε, άλλωστε πάντοτε είστε ευπρόσδεκτη. Όσον αφορά το παρών βιβλίο καλό μεν, όχι κάτι το εξαιρετικό πιστεύω δε. 2ο βιβλίο του συγγραφέα που διαβάζω και η εικόνα που σχημάτισα ως τώρα είναι ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς περαιτέρω μαζί του. Είναι καλός!
Καλό απόγευμα
read for a life αν σου άρεσε αυτό, δώσε και μια ευκαιρία στο "Τι ονειρεύονται οι λύκοι" και το "Μοριτούρι",πραγματικά αξίζουν
Desperado, ευχαριστώ για τις προτάσεις, θα τις έχω υπόψιν (τι να πρωτοδιαβάσει βέβαια κανείς, δεν φτάνουν οχτώ ζωές..). Γενικότερα ως συγγραφέας πιστεύω πως αξίζει ο Khadra.
Post a Comment