Έμμονη αγάπη



Ian McEwan
Εκδόσεις: Νεφέλη
Σελίδες: 300
Τίτλος πρωτοτύπου: Enduring Love
Μετάφραση: Έλλη Έμκε




Παίρνοντας το βιβλίο στα χέρια μου δεν είχα θέσει καμιά προσδοκία. Αφενός μεν γιατί δεν είχα διαβάσει κάτι άλλο από τον Βρετανό συγγραφέα παρόλο που έχω αποκτήσει άλλα δύο βιβλία του, αφετέρου δε, γιατί η προδιάθεση μου απέναντι στους Άγγλους συγγραφείς δεν είναι και η πλέον θετική (βλακωδώς ίσως διότι δεν υπάρχει χειροπιαστός λόγος αλλά αυτά συμβαίνουν..). Το αποτέλεσμα εν τέλει ήταν να το τελειώσω μέσα σε μια μέρα.

Κεντρικός χαρακτήρας ο Τζο, ένας άντρας μέσης ηλικίας, δημοσιογράφος που ζει στο βόρειο Λονδίνο. Μετά από μια ρήξη εφτά εβδομάδων με την φίλη του Κλαρίσα, φαίνεται πως επανασυνδέονται και το γιορτάζουν με ένα πικνίκ στην ύπαιθρο έξω από την πόλη. Εκεί γίνονται μάρτυρες ενός παράξενου περιστατικού, καθώς ένας άντρας προσπαθεί να κρατήσει στη γη ένα αερόστατο από το οποίο έχει πέσει έξω, που κουβαλάει μέσα το παιδί του. Ο Τζο σπεύδει προς βοήθεια, κάτι το οποίο κάνουν και όσα άτομα βρίσκονται εκεί κοντά, το αποτέλεσμα όμως καταλήγει σε μια τραγωδία. Μέσα από το περιστατικό αυτό γνωρίζει και έρχεται σε επαφή με ένα άτομο με περίεργο χαρακτήρα και αρχίζει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση να αναπτύσσεται μεταξύ τους. Μια σχέση που αποσυντονίζει ολοκληρωτικά τη ζωή του κεντρικού χαρακτήρα του βιβλίου, τον κάνει να φαίνεται αλλοπρόσαλλος και παράξενος και τον απομακρύνει σταδιακά από την συμβία του καθώς με τον καιρό συνειδητοποιεί πως όλα τα άτομα που έχουν να κάνουν με την ιστορία αυτή διακατέχονται από κάποιες έμμονες ιδέες, ενώ την ίδια ώρα την ίδια εικόνα σχηματίζουν και οι γύρω του για τον ίδιο.

Αν περίμενα κάτι από το βιβλίο αυτό λαμβάνοντας υπόψιν τον τίτλο, ήταν ότι πρόκειται να ασχολείται με αγάπη, ανθρώπινα πάθη και εμμονές, κάτι που έχω ξαναπεί πως είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει πάρα πολύ όταν παίρνει μυθιστορηματική μορφή. Και είχα δίκιο, το κεντρικό θέμα είναι αυτό. Αυτό που δεν περίμενα και με εξέπληξε ήταν η μορφή που θα είχε αυτή η "έμμονη αγάπη" που διαβάζουμε στο εξώφυλλο. Κάτι που επίσης δεν περίμενα είναι το πόσο εκπληκτικά γραμμένο θα ήταν. Εξαιρετική η γλώσσα του McEwan, με πρωτοπρόσωπη αφήγηση από την πλευρά του κεντρικού ήρωα άμεση όσο δεν πάει. Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο κατά την αφήγηση είναι πως προσπαθεί να δει την όλη ιστορία και από διαφορετικό πρίσμα άλλων προσώπων του βιβλίου κάτι που είναι πολύ έξυπνο και αποδεικνύεται πετυχημένο. Τα παιχνίδια ψυχολογίας του μυαλού πολλά, από τη μια η ορθολογιστική προσπάθεια προσέγγισης των πραγμάτων και από την άλλη η φαινομενική. Η πλοκή είναι καθηλωτική και ο ρυθμός με τον οποίο το διάβασα καταιγιστικός -κολλάει γάντι η έκφραση δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Βιβλίο που θα συνιστούσα χωρίς δεύτερη σκέψη, μου φάνηκε εξαιρετικό. Το απόλαυσα δεόντως. Το 2013 αναγνωστικά ξεκίνησε πολύ πολύ δυνατά.

4 comments:

Anonymous said...

Δεν έχω διαβάσει την "Έμμονη αγάπη",
Έχω όμως αγαπήσει τον Ίαν Μακ Γιούαν από το Amsterdam (Booker).
Aκολούθησε το Atonement (Εξιλέωση) , που μου άρεσε ΚΑΙ στο σινεμά.
Μετά διάβασα το Saturday (Σάββατο) από τη βιβλιοθήκη της κόρης μου.

Μαζί με τον Τζόναθαν Κόου και το Τζον Μπάνβιλ τον θεωρώ από τους καλύτερους Βρετανούς συγγραφείς.

ΥΓ. Μα τι ωραία που έχετε εμπλουτίσει τις βιβλιοθήκες σας...
Μέτρησα καμιά σαρανταριά βιβλία που έχω διαβάσει και πολλά που θα ήθελα να διαβάσω.
Πρόσφατα έκανα δώρο στον εαυτό μου 8 βιβλία 25€ στην Πολιτεία (αυστηρά σε τιμές προσφοράς μέχρι 4€)
Ας ασχοληθώ λοιπόν με όσα περιφέρονται στο σπίτι για ανάγνωση. (Προσωρινά κλείνω τα μάτια στις λίστες και στους πειρασμούς τους.)

Μαζί με τις ευχές μου για Καλή Χρονιά, έχω ένα δωράκι για σας με αγάπη:

http://2lyk-peir-athin.att.sch.gr/act.files/act_2010-2011/liter/Trivisas.htm

κ.κ.

Read for a Life said...

Πρώτα απ' όλα καλή χρονιά και σε εσάς, κάθε ευτυχία για το νέο έτος!

Ο Μακ Γιούαν ειλικρινά με εντυπωσίασε, σίγουρα θα τον ξαναδιαβάσω (έχω ήδη άλλα 2 του αδιάβαστα που με περιμένουν. Την "έμμονη αγάπη" αν βρείτε το χρόνο και τη διάθεση θα σας την πρότεινα με ενθουσιασμό!

Παίρνοντας αφορμή αυτό που γράφετε για το πακέτο των 8 βιβλίων που αγοράσατε, τους τελευταίους μήνες νιώθω πως παίρνω μια εκδίκηση για τα (πολλά) χρήματα που έδινα για βιβλία μέχρι πρόσφατα. Από 20+€ ξεκινούσα για έκαστο.. (τραγικό ως ένα σημείο μου φαίνεται). Τον τελευταίο καιρό ψωνίζω και εγώ πάρα πολύ από προσφορές οι οποίες κυκλοφορούν πάρα πολλές στον αριθμό και πρόκειται για πολύ δυνατούς τίτλους που ούτως ή άλλως ήθελα να αγοράσω. Το χαίρομαι όσο δεν πάει.

ΥΓ1. Θα είδατε ότι με πείσατε γρήγορα για τον Scepanovic (άλλο που δεν ήθελα εγώ..)
ΥΓ2. Το δοκίμιο στο λινκ που μου στείλατε εξαιρετικό, με βρίσκει να συμφωνώ σχεδόν απόλυτα και να ενεργώ σε πολλά με τον ίδιο τρόπο

TheoF said...

Σ'ευχαριστουμε για τα σχολιά σου στην έμμονη αγάπη.Έχω διαβάσει τρία βιβλία του Μακ Γιουαν:τα μαύρα σκυλιά,την ακτή και την εξιλέωση.Ψάχνω απεγνωσμένα να βρω το βιβλίο που σχολίασες(έμμονη αγάπη) δεν μπορώ να το βρω..Επίσης Τζόναθαν Κοου,Τζων Μπάνβιλ,Τζούλιαν Μπάρνσ αγαπημένοι...

Read for a Life said...

Η "έμμονη αγάπη" δυστυχώς φαίνεται παντού εξαντλημένο ή καταργημένο. Εγώ ευτύχησα να το βρω μεταχειρισμένο στην πρωτοπορία (Θεσσαλονίκη) κι έτσι το απόκτησα. Εύχομαι να το πετύχεις κάπου για να το πάρεις. Την εξιλέωση και την ακτή τα έχω (αδιάβαστα ακόμα) και από τότε που διάβασα αυτό μου μπήκε στο μυαλό να αποκτήσω κι άλλα του Μακ Γιούαν. Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο.