Η δύναμη και η δόξα



Graham Greene
Εκδόσεις: Ζαχαρόπουλος
Σελίδες: 287
Τίτλος πρωτοτύπου: The power and the glory
Μετάφραση: Λένα Σακελλαρίου




Η "δύναμη και η δόξα" ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασα. Από καιρό τώρα τρωγόμουν να ασχοληθώ λίγο με τον Greene και επέλεξα αυτό το βιβλίο που θεωρείται και το αριστούργημα του. Έχοντας γράψει πάρα πολλά βιβλία - περίπου 35 στο σύνολο, κάποια από τα οποία θεωρούνται κλασσικά το σύνολο του έργου του εκτιμάται πάρα πολύ και πολλοί υποστηρίζουν πως είναι ένας από τους μεγάλους αδικημένους του θεσμού καθώς ίσως θα έπρεπε να βραβευόταν κάποια στιγμή με ένα Νόμπελ. Υπάρχουν δε κάποιες φήμες, πως μια προσωπική κόντρα με ένα μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για αυτό το γεγονός.

Η πλοκή του βιβλίου τοποθετείται σε μια νότια πολιτεία του Μεξικού, χωρίς αυτή να κατονομάζεται. Ένα κράτος που μας παρουσιάζεται σε μια φάση διάλυσης, ερειπωμένο, φτωχό, σε μια κατάσταση αποσύνθεσης. Ένα Μεξικό αστυνομικοκρατούμενο και στρατοκρατούμενο. Τα όργανα της τάξης έχουν τον πλήρη έλεγχο και εφαρμόζουν τους δικούς τους κανόνες, φτάνοντας πολλές φορές μέχρι τα άκρα. Κεντρικός χαρακτήρας ένας ιερέας. Στην ουσία ο τελευταίος καθολικός ιερέας που έχει απομείνει καθώς ο Χριστιανισμός ήταν υπό καθεστώς απαγόρευσης και διωγμού. Ένας ιερέας με πολλές ιδιαιτερότητες και αρκετά περίεργο χαρακτήρα, αρκεί να σημειωθεί πως χαρακτηρίζεται σαν "μπεκρόπαπας".

Παρακολουθούμε την περιπλάνηση αυτού του ιερέα μέσα στη χώρα του Μεξικού, όντας κυνηγημένος, στην προσπάθεια του να αποφύγει τη σύλληψη από τις αρχές καθώς αυτό θα σήμαινε και την θανατική του καταδίκη. Αυτό που μου άρεσε πολύ και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον είναι τα ηθικά διλήμματα που θίγονται μέσα στην όλη πλοκή του βιβλίου. Το καλό και το κακό, η πίστη και η απιστία, το καθήκον και η θυσία σε αντιδιαστολή με την διαφυγή και την σωτηρία. Επίσης ωραία και διαφωτιστικά μας δίνεται η εικόνα της κατάστασης του κράτους. Παρόλο που θεωρείται αριστούργημα, για ένα περίεργο λόγο που δεν μπορώ ακριβώς να εξηγήσω, καθώς δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο που δεν μου άρεσε, δεν θα το έβαζα ανάμεσα στα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Καλό μεν αλλά δεν ήταν κάτι που θα με συνεπάρει ώστε να το αποθεώσω.
Από το χειρόγραφο του βιβλίου

2 comments:

Anonymous said...

Δραματικό έργο, όπου η σύγκρουση καθήκοντος με τις ανθρώπινες αδυναμίες και της πίστης με την απιστία το κάνουν πολύ ενδιαφέρον.
Έχω δει και την (ασπρόμαυρη) ταινία, με το Σπένσερ Τρέισι νομίζω.

Επίσης, έχω διαβάσει την "Ουσία και το βάθος", "Ο τρίτος άνθρωπος" και "Το τέλος μιας σχέσης" του Graham Green.
Τα δύο τελευταία έχουν γυριστεί ταινίες.
"Το τέλος μιας σχέσης" δε, μπορώ να σας πω ότι είναι εκπληκτική ταινία.
Σας τη συνιστώ, αν δεν την έχετε δει ήδη.

Υ.Γ. Πάντως, σίγουρα δε χάσατε το χρόνο σας διαβάζοντας το "Η Δύναμη και η δόξα".
Έτσι δεν είναι;

κ.κ.

Read for a Life said...

Εννοείται πως σε καμιά περίπτωση δεν έχασα το χρόνο μου διαβάζοντας το. Είναι ωραίο βιβλίο, μου άρεσε. Επίσης το "τελος μια σχέσης" και το "ουσία και βάθος" είναι βιλία που μου φαίνονται ενδιαφέροντα και θα 'θελα να διαβάσω κάποια στιγμή.