Ναυάγια



Akira Yoshimura
Εκδόσεις: Λαγουδέρα
Σελίδες: 213
Τίτλος πρωτοτύπου: Hasen
Μετάφραση: Βίκυ Μανουσαρίδου




Επιλέγοντας να αποκτήσει κανείς βιβλία που βρίσκει σε προσφορά, είτε ακόμη και μεταχειρισμένα, ελοχεύει συχνά ο κίνδυνος της απογοήτευσης. Μιλώντας πάντα για βιβλία που δεν είναι ήδη αναγνωρισμένης αξίας ή γενικότερα δεν είναι γνωστά και δημοφιλή, ο βασικότερος λόγος που φαντάζομαι ότι μας φαίνονται θελκτικά πέρα από μια ενδιαφέρουσα περίληψη στο οπισθόφυλλο είναι φυσικά η (χαμηλή) τιμή τους. Ένας παράγοντας που μάλλον δεν είναι και ο καλύτερος σύμβουλος στην επιλογή που κάνουμε αφού τα βιβλία αυτά ουσιαστικά δεν αποτελούν προτεραιότητα ούτε ήταν στα προσεχή μας αλλά που μας κάνει να υποκύψουμε στον πειρασμό της αγοράς. Τα "ναυάγια" στην προκειμένη περίπτωση επιβεβαίωσαν ένα καλό προαίσθημα και αποδείχτηκαν μια πολύ καλή και ευχάριστη έκπληξη.

Το σκηνικό του βιβλίου στήνεται σε ένα μικρό  ανώνυμο και παραθαλάσσιο ιαπωνικό χωριό. Ένα χωριό που λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της μορφολογίας του περιβάλλοντος δεν προσφέρει ευκαιρίες καλλιέργειας της γης στους κατοίκους του με αποτέλεσμα να είναι πολύ φτωχό καθώς η μόνη πηγή εσόδων είναι αυτή από την πώληση του αλατιού που παράγουν. Έτσι οι οικογένειες που ζουν πολλές φορές δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους όπως για παράδειγμα την τροφή τους, όταν η καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν το ψάρεμα. Οι δυσκολίες αναγκάζουν πολλές φορές τους άντρες τους χωριού κυρίως, αλλά και μερικές νεαρές γυναίκες να οδηγηθούν στο τραγικό γεγονός να "πουληθούν" σε συμβόλαια δεσμευμένης εργασίας σε εμπορικά καράβια για ένα χρονικό διάστημα από δύο ως και τέσσερα χρόνια ώστε να εξασφαλίσουν τα ως προς το ζειν στην οικογένεια τους για να επιβιώσουν.


Κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου ο εννιάχρονος Ισάκου, ο πατέρας του οποίου έχει δεσμευτεί σε ένα τέτοιο συμβόλαιο εργασίας. Βρίσκεται λοιπόν σε πάρα πολύ μικρή ηλικία - παιδί ακόμα να αποτελεί τον μοναδικό άντρα της οικογένειας του. Κατά τη διάρκεια των σελίδων παρακολουθούμε την αγωνία του να μεγαλώσει, να ανδρωθεί, ώστε να είναι χρήσιμος και να μπορεί να βοηθάει τους δικούς του αλλά και όλο το χωριό γενικότερα. Γινόμαστε μάρτυρες της πρόωρης ενηλικίωσης ενός παιδιού, της αγωνίας του για την ζωή, της γνωριμία του με τον έρωτα, της δυσκολίας του να ανταποκριθεί στον ρόλο που κλήθηκε να αναλάβει, αλλά και της ελπίδας του για ένα καλύτερο μέλλον και της προσμονής του για το θαύμα που θα σώσει (βραχυπρόθεσμα) το χωριό του κάτι που είναι ένα κοινό "μυστικό" όλων των κατοίκων και είναι ένα ναυάγιο ενός εμπορικού πλοίου στα ανοιχτά του χωριού τους ώστε να επωφεληθούν από το εμπόρευμα που κουβαλάει.

Καλογραμμένο κείμενο, εστιάζει στον αγώνα και στη θέληση για επιβίωση αναδεικνύοντας αξίες όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η εργατικότητα. Όμορφες περιγραφές της φύσης όπως και πολύ πετυχημένα νομίζω πως δίνεται η δομή και λειτουργία της τοπικής κοινωνίας παρουσιάζοντας ήθη, έθιμα και συνήθειες των κατοίκων. Ένα σύντομο, ήσυχο και εύκολο ανάγνωσμα με δραματικό θέμα και συγκινητικές σε κάποια σημεία στιγμές, με εμφανή νοήματα να περνιούνται στον αναγνώστη. Η γλώσσα του βιβλίου είναι απλή και λιτή και παρόλο που η αφήγηση είναι μέσα από παιδική ματιά είναι πάρα πολύ ώριμη. Η μόνη μου -μικρή, ένσταση είναι ότι κάποιες στιγμές νιώθεις να επαναλαμβάνεται η ιστορία αλλά σε γενικές γραμμές θεωρώ πως έχει δυνατό χαρακτήρα και είναι ένα αρκετά σοβαρό ανάγνωσμα που αξίζει τον κόπο να το διαβάσει κανείς. Κοστίζει λίγο παραπάνω από μισό πακέτο τσιγάρα (την παρούσα στιγμή στην πολιτεία), μηδαμινό το ρίσκο της χασούρας και σχεδόν το αποκλείω να απογοητεύσει κάποιον. Μεστό και πολύ ωραίο βιβλίο.

No comments: