Σιωπή



Shusaku Endo
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελίδες: 253
Τίτλος πρωτοτύπου: Chinmoku
Μετάφραση: Μαίρη Κιτσικοπούλου




Από καιρό είχα σχεδιάσει μέσα στο μυαλό μου να διαβάσω το βιβλίο του Ιάπωνα Endo κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα, έτσι για να λέω πως είμαι μέσα στο κλίμα των ημερών. Βέβαια πολλές φορές τα σχέδια μένουν μόνο στα λόγια ή για διάφορους λόγους χαλάνε. Τελικά υλοποίησα αυτήν την σκέψη και αποδείχτηκε μια σοφή επιλογή. Βέβαια δεν κατάφερε να μου κάνει συντροφιά για όλη την Εβδομάδα μιας και το "καταβρόχθισα" στην κυριολεξία.


Η πλοκή τοποθετείται στην Ιαπωνία στα μέσα περίπου του 17ου αιώνα. Κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου ένας νεαρός Πορτογάλος ιεραπόστολος, ο οποίος αποφασίζει μαζί με άλλους δυο συμπατριώτες του να μεταβούν στην Ιαπωνία ώστε να συνδράμουν στο ιεραποστολικό έργο της εκκλησίας. Η εποχή βέβαια είναι δύσκολη και επικίνδυνη για τέτοια εγχειρήματα μιας και οι Χριστιανοί διώκονται μανιωδώς από την ιαπωνική εξουσία, αλλά η βαθιά του πίστη και ο ενθουσιασμός του, καταβάλλουν κάθε αντίσταση. Εκτός των άλλων η διακοπή κάθε είδους επικοινωνίας από πλευράς του διδασκάλου και μέντορά του, Φερέιρα ο οποίος μέχρι πρότινος είχε ηγετικό ρόλο στην ιεραποστολή της Ιαπωνίας και που φήμες τον θέλουν να έχει αποστατήσει, είναι ένας ακόμα ισχυρός λόγος για να βρεθεί εκεί. Έτσι λοιπόν οι δυο από τους τρεις ιεραποστόλους, καθώς ο τρίτος δεν καταφέρνει να τους ακολουθήσει λόγω αρρώστιας, μεταβαίνουν στην Ιαπωνία με μεγάλη μυστικότητα και προσπάθεια και έρχονται σε επαφή με τους πρώτους Ιάπωνες Χριστιανούς. Η χαρά τους είναι τεράστια καθώς επιτελούν το έργο τους, δηλαδή να μεταδώσουν την πίστη και να συμπαρασταθούν στους ντόπιους, έστω ακόμα και με τον κρυφό τρόπο, για λόγους ασφαλείας, που γίνεται αυτό. Ταυτόχρονα μαθαίνουν για τα διώξεις που υπόκεινται οι πιστοί από τις αρχές, παρόλα αυτά δεν έχουν σκοπό να το βάλουν κάτω δείχνοντας αυταπάρνηση.


Αργά ή γρήγορα όμως η παρουσία τους γίνεται αισθητή και φανερή. Έτσι αναγκάζονται να χωριστούν και να διαφύγουν σε άλλες περιοχές ώστε να μην συλληφθούν. Ταυτόχρονα ο νεαρός ιεραπόστολος αντιλαμβάνεται την αγριότητα και σκληρότητα των μαρτυρίων των Χριστιανών ενώ αναγκάζεται να κρύβεται ώστε να σωθεί. Δεν αργεί όμως η στιγμή που θα συλληφθεί και αυτός και τότε θα βρεθεί μπροστά σε τρομερές ψυχικές δοκιμασίες που θα κλονίσουν τον εσωτερικό του κόσμο και τα πιστεύω του, καθώς θα βρεθεί μπροστά σε μια εκκωφαντική σιωπή του Θεού στα μαρτύρια των πιστών Του.

Παρόμοιου περιεχομένου περίπου βιβλίο είχα διαβάσει πριν από κάποιο καιρό, την δύναμη και τη δόξα του Graham Greene. Μάλιστα ο Endo αναφέρεται συχνά ως ο "Ιάπωνας Greene". Το βιβλίο του Βρετανού μου είχε αρέσει, εδώ όμως πιστεύω ότι πρόκειται για ένα βιβλίο σαφώς ανώτερο και μεγάλης κλάσης! Τι να πρωτοπώ.. Εξαιρετική πλοκή βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, απίστευτα ηθικά διλήμματα που αποδίδονται έξοχα, ιδεολογίες και πίστη που δοκιμάζονται. Έξοχης σύλληψης οι παραλληλισμοί που κάνει ο ήρωας, του εαυτού του με τα πάθη του Χριστού. Βιβλίο που συγκινεί, που δίνει τροφή για σκέψη, πάρα πολύ δυνατό και καλογραμμένο ανάγνωσμα, που δύσκολα το αφήνεις από τα χέρια σου. Ένα σπουδαίο έργο, με βάθος αλλά και με απλότητα στον τρόπο που μας δίνεται, που με γοήτευσε αφάνταστα.

6 comments:

Sue G. said...

Χρόνια Πολλά, Read-for-a-life,

πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, δεν τον ήξερα τον συγγραφέα και η υπεροχή που διακρίνεις έναντι του Γκριν με έχει ιντριγκάρει... Θα το αναζητήσω!

Read for a Life said...

Sue, Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά και σε εσένα. Το βρήκα καταπληκτικό το βιβλίο του Ιάπωνα, από τα καλύτερα που διάβασα τελευταία. Τώρα για τη σύγκριση, ξέρεις αυτά είναι εντελώς υποκειμενικά, όντως όμως μου άρεσε περισσότερο. Θα χαρώ πολύ κάποια στιγμή να μάθω τις σκέψεις σου όταν με το καλό το διαβάσεις. Κυκλοφορεί και σε πολύ οικονομική τιμή. Καλημέρα

Anonymous said...

Πέρασα να αφήσω τις ευχές μου για κάθε καλό
και να εκφράσω τη ...ζήλια μου(!) που διαβάσατε τη "Σιωπή", που έχω στη λίστα μου εδώ και πολύν καιρό. (Νομίζω, ξέρετε πολύ καλά, πόσο μου αρέσει η ιαπωνική λογοτεχνία.)


κ.κ.

Read for a Life said...

Ζηλιάρα Κυρία κ.κ. ανταποδίδω τις ευχές, ότι επιθυμείτε.

Και επειδή γνωρίζω οτι σας αρέσει η Ιαπωνική λογοτεχνία αλλά και ότι σας άρεσε πάρα πολύ η "δύναμη και η δόξα" τούτο εδώ σας το παρακινώ να το διαβάσετε με την πρώτη ευκαιρία. Θέλω να πιστεύω οτι δεν πέφτω τόσο έξω και θα γοητευτείτε. Εξαιρετικότατο!

Βιβή Γ. said...

Η ανάρτησή σου πολύ με δελεάζει,το αγόρασα βλέπεις κι αυτό κιακόμα κάμποσα ,λόγω των προσφορών της Πολιτείας-θα μας αποτελειώσει οικονομικά αλλά δεν πειράζει-λες και δεν έχω αδιάβαστα....

Read for a Life said...

Βιβή τι να σου πω.. Το βιβλίο είναι δύναμη! Εύχομαι να το ευχαριστηθείς όσο και εγώ και να μη σε δελέασα άδικα